Leven met de gevolgen van kanker: hier vind je alle aanvullende zorg in de buurt

Wanneer je kanker hebt of hebt gehad, kun je te maken krijgen met de gevolgen van de ziekte en behandelingen. Denk aan vermoeidheid, angst en depressieve gevoelens, relatieproblemen of moeite hebben om het dagelijks leven weer op te pakken. Op kanker.nl/hulp vind je aanvullende zorg en begeleiding bij jou in de buurt, zoals een diëtist, psycholoog of fysiotherapeut. Dit kan op ieder moment in je ziekteproces: na de diagnose, tijdens de medische behandeling, vlak daarna of nog jaren later. 
 
Wat kun je vinden op kanker.nl?
Op kanker.nl/hulp vind je verschillende soorten zorgverleners, organisaties en programma’s. In het overzicht kun je je postcode invullen. Zo kun je zien welke zorgverleners en organisaties het dichtst bij jou in de buurt zitten.

- Individuele zorgverleners: dit kunnen zorgverleners zijn die je helpen met lichamelijke klachten, zoals een fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut en logopedist. Daarnaast vind je ook zorgverleners die hulp bieden bij psychische klachten zoals psychologen, maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers. Ook kun je er vaktherapeuten, massagetherapeuten en yogadocenten vinden. Sommige zorgverleners zijn ervaren in het behandelen of helpen van mensen met kanker. Dit staat aangegeven als: gespecialiseerd in kanker.

- Organisaties: diverse organisaties die ondersteuning bieden bij kanker. Bijvoorbeeld een psycho-oncologisch centrum, revalidatie-instellingen, inloophuizen, re-integratiebureaus en patiëntenorganisaties.

- Programma’s en cursussen: groepscursussen, programma’s en (online) zelfhulp. Voorbeelden zijn: een groepstraining stoppen met roken, een cursus mindfulness en meditatie of de online therapie: minder moe bij kanker.

Hoe wordt de kwaliteit van de zorgverleners bewaakt?
Zorgverleners en organisaties die vermeld worden in de tool kanker.nl/hulp moeten aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Hierover zijn afspraken gemaakt met beroepsorganisaties en koepelorganisaties. Deze organisaties bepalen welke eisen dat zijn en toetsen of een zorgverlener eraan voldoet. De organisaties leveren ook de gegevens aan en zorgen ervoor dat die gegevens actueel blijven.

Herma ten Have, oncologiediëtist:
‘Door de kanker zelf en de behandeling kunnen patiënten te maken krijgen met problemen met het gewicht. Bij sommige kankersoorten (zoals longkanker en alvleesklierkanker) vallen mensen af, maar soms komen ze ook ongewild aan (bij borstkanker of prostaatkanker bijvoorbeeld). Ook verliezen mensen spiermassa. Met de juiste voeding kun je zorgen dat het lichaam in een zo optimale voedingstoestand wordt gebracht. Dit is nodig om de behandelingen zo goed mogelijk te kunnen doorstaan en om sneller te herstellen.’
 
Joeri Gilissen, oncologiefysiotherapeut:
‘Oncologiefysiotherapie richt zich op het behandelen van problemen die ontstaan zijn door kanker of als gevolg van de medische behandeling van de kanker. Bijvoorbeeld spierzwakte, vermoeidheid, conditieverlies, pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, stijfheid van gewrichten en spieren. De medische behandelingen tegen kanker hebben een effect op de belastbaarheid van de patiënt doordat bijvoorbeeld longen, hart en spieren ook op deze behandelingen kunnen reageren. Tevens ervaart een grote groep van de kankerpatiënten vermoeidheid. Met deze veranderde belastbaarheid en trainbaarheid houdt de oncologiefysiotherapeut rekening tijdens de behandeling.’
 
Marianne, longkankerpatiënt:
‘Op kanker.nl/hulp heb ik echt de juiste hulp gevonden. Het is ongelofelijk hoeveel hulp er is, dat voelt als een warm bad. Heel fijn dat dit allemaal hier is samengebracht. Hierdoor hoef je niet het internet af te struinen. Bovendien weet ik dat het betrouwbare en deskundige hulp is. Dat vind ik belangrijk, want mijn energie om de deur uit te gaan is kostbaar. Zelf heb ik via het overzicht een fysiotherapeut gevonden bij wie ik een  beweegprogramma heb gevolgd om mijn conditie op peil te houden; een combinatie van kracht- en conditietraining. Ook fijn hierbij was het contact met lotgenoten’.

Organisatie
Wereldkankerdag wordt georganiseerd door
Volg ons
Wereldkankerdag

Pers en media en Persbericht 2023

Meld een activiteit aan

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Wereldkankerdag