Steeds meer hulp in de buurt met Oncologiezorgnetwerken

Wat kan een oncologiezorgnetwerk voor jou betekenen?
Wanneer jijzelf of iemand in je directe omgeving te maken krijgt met kanker, heb je misschien het gevoel dat de wereld op z’n kop staat. Je wilt weer grip krijgen op je leven, maar je weet niet goed hoe. Soms heb je tijdens en na de behandeling last van bijwerkingen of (blijvende) klachten. Of vind je het lastig om de draad weer op te pakken. Weet dan dat er een team van gespecialiseerde zorgverleners voor je klaar staat, dat bij jou in de buurt zorg en behandeling kan geven. In het ziekenhuis, en daarbuiten. Zij werken samen in zogenaamde oncologiezorgnetwerken. Op deze manier kom je snel bij de juiste persoon terecht en hoeft je niet ver te reizen.

Wat is een oncologiezorgnetwerk?
Een oncologiezorgnetwerk is een netwerk van zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis ondersteunen. Denk hierbij aan huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, thuiszorgorganisaties en andere gespecialiseerde zorgverleners. Zij bieden vanuit verschillende invalshoeken behandeling, ondersteuning en begeleiding tijdens en na de behandeling van kanker.

De zorgverleners in het netwerk kennen elkaar en zijn op de hoogte van elkaars werkwijze. Door de korte lijnen kunnen ze de behandelingen snel en goed op elkaar afstemmen. Het netwerk maakt ook afspraken met ziekenhuizen of revalidatiecentra over de ondersteunende en aanvullende zorg. Doel hiervan is dat de zorg die je thuis krijgt in samenhang is met de zorg in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum.

Waarom een oncologiezorgnetwerk?
Er worden voortdurend nieuwe en betere behandelmogelijkheden ontwikkeld, waardoor de kans op langdurige overleving toeneemt. Veel mensen genezen  tegenwoordig door behandeling van kanker. Anderen  moeten leren leven met (de gevolgen van) kanker. Er blijft  ook een groep, voor wie er (nog) weinig behandelopties zijn of die niet meer kunnen genezen. Voor hen is er palliatieve zorg. Deze zorg is niet gericht op genezen, maar op kwaliteit van leven.

Ook buiten het ziekenhuis ontwikkelt de zorg en ondersteuning zich in een hoog tempo. Het aanbod van zorg- en dienstverleners is groot en divers. Veel mensen weten niet dat deze zorg ook bij hen in de buurt te vinden is. Om van het bestaan hiervan af te weten en de juiste zorg te vinden, zijn de oncologiezorgnetwerken in de regio ontstaan.

Heb jij ook aanvullende hulp of ondersteuning nodig? Ga dan naar oncologiezorgnetwerken.nl en vind een oncologiezorgnetwerk bij jou in de buurt.


Organisatie
Wereldkankerdag wordt georganiseerd door
Volg ons
Wereldkankerdag

Pers en media en Persbericht 2023

Meld een activiteit aan

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Wereldkankerdag