De waarde van psychosociale zorg is niet te onderschatten

Sander de Hosson is longarts bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij benadrukt het belang van  informele psychosociale zorg, zoals geleverd in de Centra voor leven met en na kanker. ‘De druk op de zorg is extreem hoog. We zijn met veel minder zorgverleners, onze tijd is beperkt. De IPSO centra hebben bij uitstek de tijd en aandacht om de zorg te bieden die nodig is.’

‘Een ongeneeslijke ziekte zoals kanker en de medische behandeling kan het leven ingrijpend verstoren. In het ziekenhuis ligt de focus veelal op het somatische vlak. Deels is dit terecht, want mensen met kanker hebben pijn of benauwdheid. Maar we weten ook uit de vele studies dat de klachten die mensen hebben vaak heel erg gekleurd kunnen worden door hun psychosociale status en door zingeving problematiek. Het is daarom ook goed om breder te kijken dan alleen morfine voor de pijn. Het gaat er ook om hoe die pijn beleefd wordt, want als iemand verdriet heeft, kan die pijn veel intenser beleefd worden. De waarde die psychosociale zorg heeft bij deze mensen is niet te onderschatten.

Een Centrum voor leven met en na kanker kan de psychosociale zorg bieden waar mensen met kanker behoefte aan hebben. Ik zie namelijk dat er een enorme kracht van luisteren uitgaat bij de vrijwilligers in het IPSO centrum, waardoor mensen met een ongeneeslijke ziekte hun verhaal kunnen doen en een kapstok hebben waar ze hun verdriet voor een deel aan kunnen ophangen. Een IPSO centrum zal niet alle verdriet wegnemen, maar de vrijwilligers in het centrum kunnen wel de scherpe randjes ervan afhalen. Daar zit veel waarde in.
De vrijwilligers van deze IPSO centra zijn ook niet zomaar vrijwilligers. Het zijn mensen met veel levenservaring, die al veel verhalen gehoord hebben, die zelf vaak behoorlijk wat hebben meegemaakt en daardoor goed gewogen advies kunnen geven aan mensen met kanker of hun naasten en/of nabestaanden. Met behulp van trainingen kunnen zij informele psychosociale zorg op maat bieden.
En die zorg is hard nodig, want de druk op de zorg is extreem hoog. We zijn met veel minder zorgverleners, onze tijd is beperkt. De centra hebben bij uitstek de tijd en aandacht om de zorg te bieden die nodig is.’

Ontdek wat een Centrum voor leven met en na kanker voor jou kan betekenen.


 


Organisatie
Wereldkankerdag wordt georganiseerd door
Volg ons
Wereldkankerdag

Pers en media en Persbericht 2023

Meld een activiteit aan

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Wereldkankerdag