Wachten op een operatie

Marc hoorde in 2000 dat hij bijnierschorskanker heeft. Het stellen van de juiste diagnose duurde lang. "Bijnierschorskanker is zeer zeldzaam. En helaas ook erg agressief. Ik ben geopereerd, de tumor is eruit gehaald en daarna is het lange tijd goed gegaan. In 2017 kreeg ik last van buikpijn. Er zat een tumor in mijn middenrif van dezelfde cellen als de oorspronkelijke kanker. Ik moest weer geopereerd worden. Dit keer was het een grote operatie. De helft van mijn middenrif is verwijderd en er is een soort matje ingelegd." 

Operatie uitgesteld
Helaas kwamen de klachten terug. "Er is een gat in die mat ontstaan waar mijn maag doorheen zakt. Ik zou er in oktober aan geopereerd worden, maar vier dagen voor de operatie kreeg ik te horen dat het niet doorging. Door de vorige operatie is mijn longcapaciteit afgenomen. Omdat ik ook COPD heb willen ze mij nu in het ziekenhuis niet zien. Ik moet namelijk echt geen corona krijgen. En dus wacht ik liever nog even tot het veiliger is. Ach, ik maak me niet zo druk om het uitstellen van die operatie. Ik heb tegen de arts gezegd: laat mij maar rustig thuis wachten, doet u uw werk maar. "

"Ik heb er al 20 jaar bij gekregen, dus ik klaag niet"

Contacten beperken
En dat betekent dat Marc thuis zit. "Ik kan nu helaas niet werken. Ik ben rijinstructeur voor mensen die Vrachtauto rijbewijs C willen halen. Aanstaande vrachtwagenchauffeurs dus. Dat was ik vroeger zelf ook. Ik reed door heel Europa. Maar toen ik ziek werd, heb ik me laten omscholen tot rijinstructeur. En ik geef nascholing aan beroepschauffeurs. Ik kan niet wachten tot ik weer aan het werk kan.
Mijn vrouw werkt in de zorg. Daar zijn we wel bezorgd over. We doen erg voorzichtig en beperken onze contacten. De kleinkinderen heb ik bijvoorbeeld al heel lang niet gezien." 

Optimist
"Aan de pijn merk ik dat het niet goed gaat. Ik neem nu meer morfinepreparaten dan een tijdje terug. En door die heftige pijnstillers mag ik helaas niet autorijden. Maar ik klaag niet, ik ben een optimist. Ik heb er al 20 jaar bij gekregen. Ik kan wel chagrijnig gaan doen, maar dan ben ik die tijd kwijt. Ik kan er maar beter het beste van maken.
Ik hoop dat ik zo snel mogelijk gevaccineerd word. Omdat ik COPD heb en zestigplusser ben, denk ik dat ik snel aan de beurt ben. Ik zou het fijn vinden om vóór de operatie gevaccineerd te zijn. Dan voel ik me veiliger in het ziekenhuis.”

Tijdens het afronden van dit interview kreeg Marc van het ziekenhuis te horen dat zijn operatie binnenkort is ingepland. Marc: “Ik merkte dat de spanning er meteen uit kwam en heb wel even een traantje weggepinkt. Dit doet emotioneel toch veel met je.”

Kanker en het coronavaccin
Kun je je veilig laten vaccineren als je wordt bestraald of behandeld met chemo- of immuuntherapie? Het Antoni van Leeuwenhoek heeft deze en meer veelgestelde vragen over kanker en het coronavacin op een rijtje gezet. 

Vertel je verhaal
Marc deelt zijn ervaringen via het patiëntenplatform op Kanker.nl. Daar kun je meer verhalen van patiënten lezen (sommige verhalen zijn openbaar, voor andere heb je een gratis account nodig) en zelf een blog starten.

Persoonlijke verhalen over kanker in coronatijd

Pers

Woordvoering
Akke Albada (IKNL):  06-18418667
Mischa Stubenitsky (KWF): 06-24512363

Persberichten
Wereldkankerdag 2021 (IKNL | KWF)
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016

Webmaster
info@wereldkankerdag.nl

Over de campagne

Deze campagne is een initatief van:
IKNL
IPSO
Kanker.nl
Catharina Ziekenhuis
KWF Kankerbestrijding

Het wordt ondersteund door vele partnerorganisaties in het land.

Steun de campagne
Download digitaal promotiemateriaal
Meld je Wereldkankerdagevenement aan

uicc