Terug naar 'normaal'? Nog even niet!

Het had een feestelijke dag moeten zijn, maar Ambers 27e verjaardag gaat de boeken in als de dag waarop zij de diagnose borstkanker kreeg. En de eerste dag van een zwaar jaar richting herstel.

“Ik stapte direct in de achtbaan van scans en onderzoeken. Uit voorzorg werd besloten om eicellen in te vriezen – ook een heftig traject, maar gelukkig was daar nog tijd voor voordat ik aan de chemo zou beginnen. Mijn behandelplan bestond uit een chemokuur van een half jaar plus een jaar immunotherapie. Elke negen weken werd er een scan gemaakt om te zien of de tumor kleiner werd. Gelukkig sloeg de behandeling aan en iets eerder dan verwacht mocht ik al door voor de operatie.”

Coronatest
Ambers operatie stond gepland voor eind maart 2020. Door alle onzekerheid rondom het coronavirus hoorde ze pas één dag van tevoren dat de ingreep doorging. “Ik moest me in het ziekenhuis melden voor de schildwachtklierprocedure. Bij binnenkomst gaf ik netjes aan dat ik een beetje verkouden was. Ik werd direct apart genomen en op corona getest. Bij een positieve uitslag zou de operatie worden uitgesteld. Mijn chirurg begreep hoe spannend dit was en belde mij ’s avonds om tien uur op met de uitslag. Negatief. De volgende dag werd de tumor verwijderd.”

Uitgestelde behandeling
“Na de operatie mocht ik per dag maar één bezoeker ontvangen. Dat was best ongezellig. Ook het vervolgtraject verliep anders dan normaal. De immunotherapie werd twee keer uitgesteld omdat ze liever niet hadden dat ik naar het ziekenhuis kwam. Er was op dat moment nog veel onduidelijkheid rondom het coronavirus, dus er werd geen enkel risico genomen.
Helaas bleek dat er in het weggehaalde weefsel toch nog kankercellen waren gevonden. Zekerheidshalve wilde mijn arts de chemo weer opstarten en aangezien ik dan toch weer in het ziekenhuis was, ging ook de immunotherapie weer door.”


"Ik zat urenlang in mijn eentje aan het infuus" 


Eenzaam
Vanwege de strenge coronamaatregelen moest Amber alleen naar het ziekenhuis komen. “Tijdens de eerste behandelingen gingen mijn vriend en mijn moeder mee. Nu zat ik steeds urenlang in mijn eentje aan het infuus. Afgezien van dat ik me al zo ziek en slecht voelde, duurden de uren nóg veel langer en voelde ik me ontzettend eenzaam. De verpleegkundigen zijn ontzettend lief en hebben mij er doorheen gesleept. Ook bood het afleiding om met andere patiënten op de dagbehandeling te kletsen.”

Terug naar ‘normaal’
Nu de behandeling achter de rug is, is alles nog verre van normaal. “Ik wilde weer als vanouds leuke dingen doen met mijn vriendinnen en familie, en even alles achter me laten en een mooie reis maken met mijn vriend. Het zit er allemaal nog niet in. Daarnaast moest ik me weer op de arbeidsmarkt wagen. Dat is niet alleen lastig als je net een zwaar jaar hebt gehad, maar ook omdat er vanwege de hoge werkloosheid een enorme run op elke vacature is. Ik vroeg me dan af: waarom zou een bedrijf dan iemand aannemen die net kanker heeft gehad? Onlangs is er gelukkig een mooie baan op mijn pad gekomen en vallen de stukjes weer op hun plek. Maar makkelijk was het niet.”

Houvast
“Op advies van mijn oncoloog ben ik al vanaf het begin van mijn behandeling gaan sporten bij een fysiotherapiepraktijk die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met kanker. Ik startte in een groepje meiden die allemaal kanker hadden (gehad). Het klikte meteen en we hebben heel veel houvast aan elkaar gehad. Als je samen sport, sla je niet zomaar een afspraak over. En het was heel fijn om ervaringen te delen. Inmiddels zijn we het aangepast sporten ontgroeid en hebben we samen een personal trainer in de arm genomen om wat harder aan de bak te gaan. Maar we zien elkaar ook regelmatig voor een kop koffie of een goed glas wijn. We delen allemaal een geschiedenis met kanker, maar als we samen zijn voelt het als het ‘normaal’ waar we zo naar verlangen.”

Wordt jouw behandeling ook uitgesteld?

De druk op de zorg kan gevolgen hebben voor de voortgang van je behandeling. Wordt een afspraak voor een onderzoek, operatie of consult afgezegd of verzet, zorg dan dat je duidelijke informatie krijgt over het verdere verloop. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft de drie belangrijkste vragen aan je behandelaar op een rijtje gezet.

Persoonlijke verhalen over kanker in coronatijd

Pers

Woordvoering
Akke Albada (IKNL):  06-18418667
Mischa Stubenitsky (KWF): 06-24512363

Persberichten
Wereldkankerdag 2021 (IKNL | KWF)
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016

Webmaster
info@wereldkankerdag.nl

Over de campagne

Deze campagne is een initatief van:
IKNL
IPSO
Kanker.nl
Catharina Ziekenhuis
KWF Kankerbestrijding

Het wordt ondersteund door vele partnerorganisaties in het land.

Steun de campagne
Download digitaal promotiemateriaal
Meld je Wereldkankerdagevenement aan

uicc