user_mobilelogo

De missie van Wereldkankerdag


Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag (4 februari) wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én dat van naasten of nabestaanden - te onderstrepen. 

In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Door hun aanbod in de periode rond Wereldkankerdag gezamenlijk te presenteren, willen zij de bewustwording rondom kanker vergroten en stimuleren dat mensen met kanker en hun naasten de weg naar passende zorg en ondersteuning weten te vinden.

 

Elk mens heeft een kans om kanker te krijgen, maar toch overkomt het niet iedereen. Er zijn bepaalde risicofactoren die je kans op kanker kunnen vergroten. Een belangrijke factor is leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt om kanker te krijgen. Maar je kunt ook ziek worden van het wonen in een ongezonde omgeving of werken met kankerverwekkende stoffen, of omdat je erfelijke aanleg hebt. En sommige mensen hebben simpelweg botte pech. 
Op andere factoren kun je wél invloed uitoefenen. Je kunt de kans op een aantal soorten kanker verkleinen door niet te roken, geen of matig alcohol te drinken, gezond te eten, veel te bewegen, op je gewicht te letten en jezelf goed te beschermen tegen de zon. 
35% van de meest voorkomende gevallen van kanker kan worden voorkomen door een gezonde levensstijl. Wil je gezonder gaan leven? Neem dan contact op met een diëtist, een sportschool, een stoppen-met-roken-coach of een andere organisatie die je hierbij kan helpen. Of kijk op de website van KWF Kankerbestrijding voor meer informatie.

 

Onderzoekers en artsen zijn steeds op zoek naar nieuwe, betere en minder belastende behandelingen tegen kanker. Met als doel kanker te voorkomen en de overlevingskansen of de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Medisch-wetenschappelijk onderzoek is daarvoor de basis. Denk aan onderzoek naar nieuwe medicijnen, nieuwe manieren van opereren en bestralen, combinaties van bestaande behandelmethoden of totaal nieuwe benaderingen in de behandeling van kanker. Maar ook nieuwe manieren om kanker zo vroeg mogelijk op te sporen, psychosociaal onderzoek en/of onderzoek naar de kwaliteit van leven tijdens of na een behandeling kunnen het onderwerp van medisch-wetenschappelijk onderzoek zijn.
 
In Nederland houden verschillende organisaties zich bezig met (de financiering van) wetenschappelijk onderzoek. Deze vind je in het overzicht van deelnemende organisaties.

Bron: KWF

 

Er zijn veel verschillende soorten en vormen kanker en dus ook veel verschillende soorten behandelingen. Om de grootste kans op genezing te bieden, krijgen de meeste mensen een behandeling van twee of meer soorten. Welke behandeling je krijgt, hangt af van je leeftijd en gezondheid, het soort kanker dat je hebt en de plaats van de tumor. Op de website van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties vind je informatie over de verschillende soorten behandelingen.
Je kunt ook de bibliotheek op de website Kanker.nl raadplegen. Deze online bibliotheek wordt continu aangevuld met actuele (medische) artikelen en bijdragen over aanverwante onderwerpen. De medische informatie komt tot stand in samenwerking met diverse medische deskundigen. Zij controleren de artikelen op juistheid. Hierbij worden de Richtlijnen voor oncologische zorg in acht genomen. De bibliotheek wordt continu aangevuld en geactualiseerd.
Als patiënt heb je recht op volledige inzage in het hoe en waarom en de mogelijke gevolgen en risico's van de behandeling. Vraag je behandelaar gerust om toelichting als iets niet duidelijk is.

 

De confrontatie met kanker zet je wereld op z'n kop en roept veel vragen en emoties op, zowel bij de patiënt als bij diens naasten. Je dagelijkse leven verandert ingrijpend en de relatie met je dierbaren kan onder druk komen te staan. Ook na afloop van de behandeling wordt het leven voor veel mensen niet meer zoals het was. Veel ex-patiënten hebben last van vermoeidheid, concentratieverlies, angst voor terugkeer van de ziekte.
Psychosociale zorg richt zich nadrukkelijk niet op de medische kant van kanker maar focust op de kwaliteit van leven. Wat kwaliteit van leven inhoudt, verschilt voor ieder persoon en op elk moment. De een heeft behoefte aan een luisterend oor, ontspanning en afleiding, de ander zoekt antwoord op vragen rondom zingeving. Psychosociale zorg is beschikbaar in alle fase van het ziekte-, herstel- of acceptatieproces. In het overzicht van deelnemende organisaties zie je waar je terecht kunt voor ondersteuning. Of kijk op de interactieve landkaart voor open dagen in jouw buurt.

Bron: IPSO

Deel deze pagina

Pers

Persbericht Wereldkankerdag 2018

Pers: Mischa Stubenitsky (06-24512363)
Pers: Marjolijn Swart (06-82599527)

Volg Wereldkankerdag

Deze website bevat momenteel informatie over de activiteiten rondom Wereldkankerdag 2018. Medio januari 2019 wordt de geactualiseerde website gelanceerd.