Wereldkankerdag 2022 zit erop. Maar ook alle andere dagen van het jaar sta je er als patiënt, naaste of nabestaande niet alleen voor. De ruim 300 organisaties die samen Wereldkankerdag onder de aandacht hebben gebracht, spannen zich het hele jaar door in voor preventie, onderzoek, behandeling en psychosociale (na)zorg. Je vindt ze hier.

Zoek je informatie over kanker of wil je je verhaal delen met lotgenoten? Bezoek dan kanker.nl. Je kunt voor een luisterend oor ook bellen met de Geraakt-door-kankerlijn: alle dagen van de week van 16.00 tot 22.00 uur. Het nummer is 085-0043444 en anoniem bellen mag.

Erkenning en herkenning

Een hersentumor veranderde het leven van Mirjam (51) van de een op andere dag. Maar op haar man en dochter had het een enorme impact. ‘Je bent nooit de enige met kanker. Vanaf de diagnose had mijn hele gezin het.’

Op een ochtend in de zomer van 2019 kreeg Mirjam een epileptische aanval. Ze had nog nooit ergens last van gehad en had de dag ervoor nog gewoon gewerkt. ‘De arts stuurde mij door voor een scan in het ziekenhuis. Volgens hem was het een abces of een tumor. Het was het laatste. Van de een op de andere dag stond mijn wereld op zijn kop.

Half verlamd
Ik kreeg 33 bestralingen, vier chemo’s en een operatie. Tijdens de operatie is een deel van mijn hersenen beschadigd waardoor mijn linkerkant niet meer werkt. Ik kreeg daarom vrij snel revalidatietherapie. Inmiddels loop ik met een rollator. Nooit gedacht dat ik op mijn vijftigste al met een rollator zou lopen, maar ik ben er nu dolblij mee, want hij heeft me veel vrijheid teruggeven.

Erkenning en herkenning
Tijdens mijn revalidatietherapie wees de ergotherapeut me op het centrum voor leven met en na kanker. Ik had er nog nooit van gehoord en moest er over nadenken, want had ik niet al meer dan genoeg aan mijn eigen leed? Toch ben ik er naar toe gegaan en het tegenovergestelde bleek waar. Ik vond er veel erkenning en herkenning bij mensen die hetzelfde ervaren. Denk aan bijwerkingen als ontzettend snel moe zijn en niet uit je woorden kunnen komen. Leg dat maar eens uit aan iemand die dit niet herkent.

Mijn diagnose heeft een enorme impact op het hele gezin

Lege accu
Mijn accu begint op een ‘gewone’ dag op 60 procent en na het douchen en aankleden is daar al 15 procent vanaf gesnoept. Dit is moeilijk om uit te leggen aan je omgeving, omdat zij die ervaring niet hebben. Ook wil ik graag sociale activiteiten ondernemen met mijn geliefden, maar mijn energie laat dit vaak niet toe. Of ik ben de dag erna gevloerd. Dat is elke keer de overweging die ik moet maken.

Niet alleen
Het is ontzettend fijn om dit soort dingen te kunnen delen. Bij het centrum heb ik twee vrouwen ontmoet die ook een hersentumor hebben. Fijn is een rare woordkeuze, maar toch voelde het prettig dat ik niet de enige ben. Ik kon het eindelijk delen. Naast de lotgenoten zijn ook de vrijwilligers ontzettend warm. Ze zijn heel meelevend en belangstellend.

Stukje lichter
Als het centrum voor leven met en na kanker er niet geweest was, was ik in ieder geval een stuk eenzamer geweest en had ik me een stuk minder begrepen gevoeld. Ik leef echt naar de bezoeken aan het centrum toe. Met sommige mensen heb ik zo’n goede klik gekregen, dat ik er ook privé contact mee heb. Ik heb gemerkt dat we vaak bespreken hoe de buitenwereld met onze ziekte omgaat. Sommige vriendschappen worden veel hechter en andere lopen juist af. Ook is het fijn om te bespreken hoe je gezin ermee omgaat. Je leert veel van de ervaringen van anderen. En door je eigen ervaringen te delen, maakt dat ik me weer een stukje lichter voel.’

Centra voor leven met en na kanker
Bij de centra voor leven met en na kanker (voorheen: inloophuizen) kan iedereen die met kanker is geconfronteerd terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact en activiteiten. Kijk voor meer informatie en een centrum bij jou in de buurt op de website van IPSO.

Persoonlijke verhalen over kanker

Pers

Woordvoering
Akke Albada (IKNL):  06-18418667
Annebel Schipper (KWF): 06-53736783

Persberichten: 
Wereldkankerdag 2022: 124.000 nieuwe kankerdiagnoses in 2021

Eerdere jaren
2021 (IKNL | KWF) | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016

Webmaster
info@wereldkankerdag.nl

Over de campagne

Deze campagne is een initatief van:
IKNL
IPSO
Kanker.nl
Catharina Ziekenhuis
KWF Kankerbestrijding
NKF

Het wordt ondersteund door vele partnerorganisaties in het land.

Steun de campagne
Download digitaal promotiemateriaal
Meld je Wereldkankerdagevenement aan

uicc