Minder moe dankzij online therapie

Iedereen is weleens moe. Maar na kanker kun je zó extreem vermoeid zijn dat het je belemmert in het dagelijks leven. Aan ernstige chronische vermoeidheid valt wat te doen, met de juiste hulp. Het Helen Dowling Instituut ontwikkelde de online behandeling Minder Moe bij Kanker. Coronaproof vanuit huis en zeer effectief: 73 procent van de deelnemers is na deelname minder moe.

Dertig procent van de kankerpatiënten blijft na een medische behandeling voor kanker zwaar en chronisch vermoeid. Lichamelijk, maar ook geestelijk. In eerste instantie is dit verklaarbaar: het krijgen van kanker en het ondergaan van chemo of bestralingen is ingrijpend. Maar soms houdt de hevige vermoeidheid aan, zonder dat er een lichamelijke verklaring voor is. Vaak spelen hierin psychologische factoren een rol. Zoals angst, piekeren, slaapproblemen en het worstelen met je grenzen, omdat wat je aankunt veranderd is door de ziekte.

Wetenschappelijk onderzoek
Het Helen Dowling Instituut biedt psychologische zorg aan mensen bij kanker en verricht wetenschappelijk onderzoek naar wat werkt bij het aanpakken van chronische vermoeidheid na kanker. De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis voor Minder Moe bij Kanker, een online behandeling van elf weken die wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Deelnemers besteden gedurende die periode dagelijks dertig minuten aan het effectiever omgaan met energie. Ze krijgen informatie, opdrachten en oefeningen die ze doen wanneer het hen uitkomt en hebben wekelijks online contact met een therapeut. Therapeut Joyce: “Omdat alles volledig online gebeurt, is deze behandeling ideaal in coronatijd. Veel mensen met kanker voelen zich nog kwetsbaarder en willen zo min mogelijk risico lopen. Dan is dit een uitkomst.”

“Zelf had ik het nooit bedacht,
maar ik sliep direct beter”

Borstkanker
Dat geldt ook voor Ria Voorendt (60). Ria werkt als fysiotherapeut en is moeder van een zoon. Eind 2017 voelde zij dat haar ene borst ‘anders’ was dan de andere. De huisarts voelde niets, maar verwees Ria door naar het ziekenhuis voor een foto. “Daar zagen ze het gelijk. Ik had borstkanker. Gelukkig was het goed te opereren.” Ria onderging bestralingen en deed het in 2018 rustig aan om te herstellen. Begin 2019 voelde Ria zich zo goed dat ze besloot weer voorzichtig aan het werk te gaan. "Toen ging het mis. Ik raakte al heel snel extreem vermoeid. Zo moe dat ik de trap haast niet meer op kwam.”

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt
Ondanks haar vermoeidheid kon Ria meerdere keren per week de slaap niet vatten. “Regelmatig lag ik wakker tot drie, vier en soms vijf uur ’s ochtends. Terwijl ik zo moe naar bed ging. Werken viel me steeds zwaarder en eind 2019 werd ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard. Een enorme klap. Hierna stortte ik psychisch in.” Ria meldde zich aan bij voor Minder Moe bij Kanker. “De eerste paar weken moest ik er een beetje inkomen. Ik was altijd van ‘positief blijven’, ‘gewoon doorgaan’. Als mensen vroegen hoe het met me ging, antwoordde ik standaard ‘wel goed’. Tot het niet meer ging.”

Accepteren wat er is
Tijdens de behandeling leerde Ria stilstaan bij wat haar was overkomen en haar gevoelens hierbij toe te laten. “Accepteren wat er is, in plaats van doorgaan alsof alles nog hetzelfde is: dat is de belangrijkste les die ik heb geleerd. Om het uit mijn hoofd te krijgen, moest ik het gebeurde niet negeren, maar accepteren. Terwijl ik dacht overeind te blijven door ‘gewoon door te gaan’, moest ik er juist bij stilstaan om door te kunnen. Dat had ik zelf nooit bedacht. Maar het had direct effect op mijn vermoeidheid. Ik sliep beter en kon duidelijker voelen wanneer ik rust moest nemen omdat ik letterlijk rust in mezelf had gevonden door te verwerken wat er was gebeurd.”

Zelf de regie
Ria doorliep de behandeling in het voorjaar, het begin van de coronapandemie. Terwijl alles stil lag, werkte zij vanuit huis aan haar herstel. Ze past wat ze leerde tijdens de behandeling nog steeds toe. “Ik ontdekte in gesprek met de therapeut dat het helpt als ik meer ‘plan’, dan heb ik zelf de regie en ga ik minder makkelijk over mijn grenzen heen. Ook kun je als je bewust je dag indeelt rustmomenten inplannen, die er anders gauw bij in schieten. De combinatie van zelf aan de slag gaan met oefeningen en contact met een therapeut die je met vragen aan het denken zet en inzichten geeft, vond ik heel fijn. Ook sta ik nog regelmatig bewust stil bij hoe ik me voel. Als ik me rot voel, loop ik niet door, maar vraag ik me af waarom ik me zo voel. Daar heb ik toen veel aan gehad en het helpt me nu nog steeds om me goed te voelen.”

Minder Moe bij Kanker
Meer informatie over Minder moe bij kanker vind je op de gelijknamige website

Persoonlijke verhalen over kanker in coronatijd

Pers

Woordvoering
Akke Albada (IKNL):  06-18418667
Annebel Schipper (KWF): 06-53736783

Persberichten
Wereldkankerdag 2021 (IKNL | KWF)
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016

Webmaster
info@wereldkankerdag.nl

Over de campagne

Deze campagne is een initatief van:
IKNL
IPSO
Kanker.nl
Catharina Ziekenhuis
KWF Kankerbestrijding

Het wordt ondersteund door vele partnerorganisaties in het land.

Steun de campagne
Download digitaal promotiemateriaal
Meld je Wereldkankerdagevenement aan

uicc