Je hart luchten aan de telefoon

De diagnose kanker zet je wereld op z'n kop. Het overkwam Wilma maar liefst drie keer. In 2017 kreeg ze borstkanker, en in de daaropvolgende jaren werd twee maal blaaskanker geconstateerd. Toen het er begin 2020 - aan het begin van de coronacrisis - op leek dat de borstkanker terug was, wist Wilma: ik heb psychologische hulp nodig. Die vond ze bij inloophuis Huis aan het Water in Katwoude.

Loos alarm
"Het bleek gelukkig loos alarm. Het was géén borstkanker. Toch was ik door de angst voor terugkeer van de ziekte behoorlijk uit evenwicht geraakt. Ik had wel eens gehoord over Huis aan het Water, maar was er nog nooit geweest. Vanwege de lockdown kon ik alleen telefonisch contact met de psycholoog hebben. Voor mij werkte dit juist drempelverlagend. De telefoongesprekken gingen over de angst van nu maar ook over hoe ik jaren geleden mijn ziekteproces heb ervaren. Ik kan wel stellen dat die gesprekken mijn redding zijn geweest. Het was ontzettend fijn om mijn hart te luchten en een luisterend oor te vinden. Zeker omdat mijn sociale contacten door corona op een laag pitje stonden. En hoe minder mensen je ziet, hoe minder steun je ervaart.

Veilig en warm 
Toen het inloophuis weer open ging, ben ik er al snel naartoe gegaan. Het voelde veilig omdat ik zeker wist dat de RIVM-regels er heel strikt worden nageleefd omdat er zoveel kwetsbare mensen komen. En het voelde ook warm, want het is ontzettend fijn om ervaringen te delen met mensen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Dat betekent overigens niet dat het er de hele tijd over kanker gaat! Integendeel, je kunt er ook aangepast sporten, creatieve workshops volgen of gewoon een goed gesprek over van alles en nog wat voeren. Bij aanscherping van de coronamaatregelen werd snel omgeschakeld naar een digitaal aanbod, zoals podcasts, online yoga en een cursus autobiografisch schrijven via Zoom. Dat laatste doe ik in een klein clubje van zes lotgenoten. Zo houden we contact en kan de cursus doorgaan. Het schrijven helpt me om alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt te verwerken.

"In het inloophuis hebben ze aan een half woord genoeg"

Nooit meer dezelfde
Wat kanker met je doet, wordt vaak onderschat. Je wordt nooit meer wie je was. Als ik nu iets voel in mijn lijf, is er toch dat rotstemmetje: ‘het zal toch niet weer?’. En als je chemo hebt gehad, blijf je dat voor de rest van je leven merken. Ik heb veel minder energie dan voorheen. Sommige dingen kun je simpelweg niet uitleggen aan mensen die geen kanker hebben gehad. Ook niet aan je gezin en je vrienden, hoe graag ze je ook willen begrijpen. In het inloophuis hebben ze aan een half woord genoeg. Zonder die mensen zou ik me stukken eenzamer hebben gevoeld, helemaal nu in tijden van corona. Zodra ik alles weer op de rit heb, ga ik er aan de slag als vrijwilliger. Want ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om tijdens én na kanker een rots in de branding te hebben. Dat wil ik straks ook voor een ander zijn."

Meer weten over inloophuizen?
Iedereen die met kanker is geconfronteerd kan in een inloophuis terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact en activiteiten. Kijk voor meer informatie en een inloophuis bij jou in de buurt op de website van brancheorganisatie IPSO.

Persoonlijke verhalen over kanker in coronatijd

Pers

Woordvoering
Akke Albada (IKNL):  06-18418667
Annebel Schipper (KWF): 06-53736783

Persberichten
Wereldkankerdag 2021 (IKNL | KWF)
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016

Webmaster
info@wereldkankerdag.nl

Over de campagne

Deze campagne is een initatief van:
IKNL
IPSO
Kanker.nl
Catharina Ziekenhuis
KWF Kankerbestrijding

Het wordt ondersteund door vele partnerorganisaties in het land.

Steun de campagne
Download digitaal promotiemateriaal
Meld je Wereldkankerdagevenement aan

uicc