Houvast door lotgenotencontact

In oktober 2019 werd Leo ziek. Uitgezaaide prostaatkanker, zonder kans op genezing. "Dan stort je wereld natuurlijk in en raak je in paniek. Met dit gevoel kon ik niet lang blijven rondlopen, dus ik zocht naar hulp. Ik had weleens van inloophuizen gehoord en googelde naar een huis bij mij in de buurt. Zo kwam ik bij Wij Allemaal in Purmerend terecht. Met tranen in mijn ogen ben ik de drempel over gestapt. De ontvangst was enorm warm. Ik heb daar gesproken met een psycholoog en koffie gedronken met een gastvrouw. Toen ik weer buiten kwam, zei mijn vrouw dat ik echt anders uit mijn ogen keek. Mijn energie was weer wat teruggekomen."

Leren omgaan met kanker
Ik werd behandeld met hormonale injecties, maar die werkten na verloop van tijd niet meer. Nu gebruik ik een ander medicijn dat gelukkig aanslaat. Maar ik word nooit meer beter. Hoe lang mij nog is gegund, kunnen de artsen mij niet vertellen. In het inloophuis heb ik met die onzekerheid leren omgaan. Mijn leven is eindig, maar het is ook niet vandaag of morgen al voorbij. Ook heeft contact met lotgenoten mij erg geholpen. De gedachte dat ik niet de enige ben, geeft mij steun.

Ik hoef het niet alleen te doen
Toen het coronavirus uitbrak, viel mijn wereld opnieuw stil. Omdat ik tot een risicogroep behoor, bleef ik nóg meer thuis dan een ander zou doen. Voordat ik kanker kreeg, was ik vrij introvert. Na de diagnose had ik juist veel meer behoefte aan mensen om me heen. Mensen die weten waar je het over hebt en wat er in je omgaat. Die vond ik in het inloophuis. Tijdens de eerste lockdown miste ik dat contact enorm. Wat ik ontzettend heb gewaardeerd is dat de gastvrouwen van Wij Allemaal me regelmatig belden om te vragen hoe het met met ging. Ondanks de afstand hoefde ik het niet alleen te doen.

"Wat het inloophuis mij biedt, vind ik nergens anders:
aandacht, warmte en een luisterend oor."


Ook de activiteiten zijn in aangepaste vorm doorgegaan. De coach van de schildergroep plaatst om de week een opdracht in onze appgroep. Dan gaan we allemaal thuis aan de slag en delen we het eindresultaat weer digitaal met elkaar. Deze online contactmomenten zorgen voor aangename afleiding. De lotgenoten uit de mannengroep komen via Zoom bij elkaar, dus die spreek én zie ik ook nog steeds. Het is uiteraard niet ideaal, want je gaat al gauw door elkaar praten en het voelt anders dan wanneer je elkaar in het echt ziet.

Gesprekken zijn intiemer
Tijdens corona mis ik vooral de spontaniteit in het inloophuis. Zomaar even binnenlopen is er niet bij. Je mist een stukje gezelligheid. Alles is meer geregisseerd. Gesprekken zijn nu wel heel anders omdat het intiemer is. Omdat we nu bij elkaar komen in een klein gezelschap, vertelt iedereen veel meer persoonlijke zaken. Dit zijn geen dingen die je aan een volle koffietafel bespreekt. Dit is wel heel bijzonder. Ook ik kamp natuurlijk met zware gevoelens, die ik mijn familie en vrienden soms bespaar. Maar als mijn gedachten afdwalen naar de onzekere en onvermijdelijke toekomst, kan ik dat hier bespreken want men schrikt hier niet van. Het is herkenbaar voor ze. Net als reacties die ik krijg vanuit de omgeving. Denk daarbij aan vrienden die minder contact durven zoeken. Ik ben niet de enige die hier tegenaan loopt merk ik uit de gesprekken. Dankzij deze herkenning met lotgenoten, vind je een patroon dat houvast biedt. Nog steeds haal ik heel veel energie uit de aangepaste bezoeken, maar ik kijk er weer naar uit om spontaan het inloophuis binnen te lopen en een praatje te maken."

 

Kom je ook graag in contact met lotgenoten?
Iedereen die met kanker is geconfronteerd kan in een inloophuis terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact en activiteiten. Kijk voor meer informatie op de website van brancheorganisatie IPSO.

Je kunt ook met lotgenoten in contact komen via een patiëntenorganisatie. Kijk voor een overzicht op de website van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.

Persoonlijke verhalen over kanker in coronatijd

Pers

Woordvoering
Akke Albada (IKNL):  06-18418667
Mischa Stubenitsky (KWF): 06-24512363

Persberichten
Wereldkankerdag 2021 (IKNL | KWF)
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016

Webmaster
info@wereldkankerdag.nl

Over de campagne

Deze campagne is een initatief van:
IKNL
IPSO
Kanker.nl
Catharina Ziekenhuis
KWF Kankerbestrijding

Het wordt ondersteund door vele partnerorganisaties in het land.

Steun de campagne
Download digitaal promotiemateriaal
Meld je Wereldkankerdagevenement aan

uicc