Een fitte collega dankzij corona

Herman (63) heeft als risicomanager een internationale baan waarvoor hij veel moest reizen. Dat was steeds lastiger te combineren met zijn ziekte. Herman had net met zijn baas besproken dat het vele reizen hem niet meer ging lukken, toen de pandemie uitbrak. Thuiswerken was zijn redding. “Als Covid-19 er niet was geweest, had ik nu in de ziektewet gezeten.”

“Ik kreeg prostaatkanker toen ik 58 was. Het was meteen slecht nieuws: de kanker was uitgezaaid naar de lymfeklieren en de botten. Sinds die tijd slik ik hormoonmedicijnen en ga ik elke drie maanden voor controle naar het ziekenhuis.
Twee jaar geleden ging mijn PSA-waarde ineens heel snel omhoog. Dat was schrikken. Uiteindelijk heb ik andere medicijnen gekregen die de groei van de kanker afremmen.
Ik ben wel geschrokken van de snelheid waarmee het ineens mis kan gaan. Een medicijn kan ineens uitgewerkt zijn. Daar ben ik me altijd bewust van, maar ik probeer ook om er zo positief mogelijk in te staan. Werken en regelmaat helpen daarbij."

Even naar Bergen of Berlijn
"Als Covid-19 er niet was geweest, had ik nu in de ziektewet gezeten, of ik had mijn contract moeten aanpassen naar 50%. Even naar Noorwegen vliegen, of naar Berlijn. Het kostte me zóveel energie. Ik had al met mijn baas besproken dat dat niet meer ging lukken.
En toen moest iedereen ineens thuiswerken. En dat lukt mij wel, nu kan ik namelijk pauzes inplannen. En na een half uur ontspannen en even liggen ben ik weer helemaal het mannetje. Dan kan ik weer twee of drie uur werken. Mijn collega’s merken niet eens dat ik ziek ben, die zien een fitte collega in beeld."

Na een pauze ben ik er weer
"Meestal neem ik midden op de dag een pauze en soms halverwege de middag nog een half uurtje. Zo kan ik mijn fulltime werkweek volhouden. Op kantoor lukte dat niet. Er is wel een kamer waar de dames kunnen kolven, maar daar ga je niet zo makkelijk even liggen. Dus ja, ik ben om die reden heel blij met de maatregelen rond Covid-19, dat heeft me vreselijk geholpen.

"Na een half uur pauze ben ik weer helemaal het mannetje"

Natuurlijk heb ik ook last van de negatieve dingen van de pandemie. Ik zit alleen op een kamer, doe geen boodschappen en zie weinig tot geen andere mensen. En ik ben ook wel bang voor besmetting. Als er dan toch iemand langskomt, dan hou ik me aan de coronaregels."

Ik laat me meteen inenten
"Voor mij dus ook geen twijfel over vaccineren. Ik laat me meteen inenten zodra het kan. Zoveel reizen is voor mijn baan niet meer nodig. Het blijkt dat we heel veel dingen online kunnen afstemmen. Maar ik wil straks heel graag weer naar kantoor. Een dag per week zou voor mij ideaal zijn. Het lijkt me heerlijk om mijn collega’s weer te zien. Even dat praatje, dat mis ik wel."

Persoonlijke verhalen over kanker in coronatijd

Pers

Woordvoering
Akke Albada (IKNL):  06-18418667
Annebel Schipper (KWF): 06-53736783

Persberichten
Wereldkankerdag 2021 (IKNL | KWF)
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016

Webmaster
info@wereldkankerdag.nl

Over de campagne

Deze campagne is een initatief van:
IKNL
IPSO
Kanker.nl
Catharina Ziekenhuis
KWF Kankerbestrijding

Het wordt ondersteund door vele partnerorganisaties in het land.

Steun de campagne
Download digitaal promotiemateriaal
Meld je Wereldkankerdagevenement aan

uicc