Coronaproof bewegen

Begin 2020 kreeg Amal de diagnose borstkanker. Haar wereld stond op dat moment even stil. Twee weken later, toen ze net aan haar behandeling was begonnen, ging Nederland voor het eerst op slot. Amal sliep slecht en piekerde veel. Uiteindelijk raakte ze in een depressie.

“Mijn huisarts luisterde naar mijn verhaal en adviseerde mij psychologische hulp te zoeken. Daarnaast werd mij aangeraden om meer te gaan bewegen. Nu ben ik nooit een sporter geweest, dus het idee om in een fitnesszaal aan de slag te moeten stond me enorm tegen. Ik werd doorverwezen naar een oncologiefysiotherapeut die training en coaching in de buitenlucht aanbiedt. Dat sprak me wél aan.”

Opnieuw leren vertrouwen
Amal maakte een afspraak voor een intakegesprek. Vanwege de coronamaatregelen vond dit plaats via beeldbellen. “Ik zag er een beetje tegenop maar toen we eenmaal in gesprek raakten, viel het me enorm mee. Het klikte, ik kon mijn verhaal kwijt en kreeg duidelijk uitgelegd wat ik van het beweegprogramma kon verwachten. Een week later kon ik al starten.

"Ik was het vertrouwen in mijn lichaam helemaal kwijt"

Ik koos voor training gericht op behoud en opbouw van kracht en conditie. Die werd in groepsverband gegeven, maar iedereen trainde op zijn of haar eigen niveau. De oncologiefysiotherapeut besteedde ook aandacht aan ademhaling en ontspanning. Aan het begin van het traject was ik vermoeid, somber en angstig. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam helemaal kwijt. Het was ook heel confronterend om te merken hoe weinig kracht en conditie ik nog had na de behandeling.”

De beperkingen van corona
Een groot voordeel van het buiten trainen was dat Amal gewoon kon blijven sporten toen alle binnensportactiviteiten werden stilgelegd. “Ik zat in een groepje van drie deelnemers. We hadden allemaal een andere vorm van kanker en zaten allemaal in een andere fase van het proces. Maar we begrepen precies van elkaar wat we doormaakten. Daardoor voelde ik me op mijn gemak. Ook moesten we alle drie zien te dealen met de beperkingen die corona met zich meebrengt. Ik ging bijvoorbeeld in mijn eentje naar het ziekenhuis en vermeed alle plekken waar veel mensen bijeenkomen, zoals de supermarkt. Zelfs mijn familie en vrienden hield ik buiten de deur om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Daar werd ik heel verdrietig en eenzaam van. Ik keek dus extra uit naar de trainingen.”

Terug naar de basis
Langzaam maar zeker krabbelde Amal op uit het dal. “Het buiten trainen deed me heel erg goed. In de natuur zijn helpt je terug naar de basis te gaan. Ik leerde weer genieten van de kleine dingen: vogels die fluiten, de geur van het bos, een strandwandeling met mijn familie. Thuis paste ik regelmatig de geleerde ontspanningsoefeningen toe. Beetje bij beetje nam mijn vermoeidheid af en kreeg ik weer energie. En voelde ik mij sterker dan ooit.”

Paniek
Toen eind 2020 opnieuw een lockdown werd aangekondigd, raakte ik even in paniek. Maar nu wist ik meteen wat ik moest doen. Ik nam contact op met de huisarts en maakte een afspraak om met de oncologiefysiotherapeut te beeldbellen. Dat hielp me om mezelf te herpakken en weer op eigen kracht verder te gaan.
Natuurlijk vraag ik me weleens af waarom ik kanker moest krijgen, en waarom precies in coronatijd. Toch heeft de ervaring me veel gebracht. Ik heb geleerd dat in beweging blijven je krachtig maakt. Dat er ondanks alle beperkingen nog veel wél mogelijk is. Dat beeldbellen ook voordelen heeft. En dat ik heel blij ben dat de huisarts mij op het programma van mijn oncologiefysiotherapeut Nicole heeft gewezen."

Bewegen tijdens en na kanker
Amals huisarts verwees haar naar de oncologiefysiotherapeut van OncoExtra. Door heel Nederland vind je zorgverleners die aangepaste beweegprogramma’s tijdens en na kanker aanbieden. Een overzicht vind je op Kanker.nl.

Persoonlijke verhalen over kanker in coronatijd

Pers

Woordvoering
Akke Albada (IKNL):  06-18418667
Mischa Stubenitsky (KWF): 06-24512363

Persberichten
Wereldkankerdag 2021 (IKNL | KWF)
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016

Webmaster
info@wereldkankerdag.nl

Over de campagne

Deze campagne is een initatief van:
IKNL
IPSO
Kanker.nl
Catharina Ziekenhuis
KWF Kankerbestrijding

Het wordt ondersteund door vele partnerorganisaties in het land.

Steun de campagne
Download digitaal promotiemateriaal
Meld je Wereldkankerdagevenement aan

uicc